Duurzaam en toekomstgericht renoveren?
Pak het slim aan met deze tips van onze bouwcoach.
Klimaatverandering. Stijgende energieprijzen. Renovatieplicht. Subsidies. Diverse factoren zorgen ervoor dat duurzaam renoveren in de lift zit. Terecht, want er zijn heel wat voordelen. Een lager energieverbruik en dus minder kosten is één van de grootste pluspunten. Een gerenoveerd pand biedt ook meer comfort en gezonder binnenklimaat waardoor het er aangenamer wonen en werken is. En uiteraard is er het milieuvriendelijke aspect: onze ecologische voetafdruk verminderen is immers een hot topic.
Al deze elementen zorgen ervoor dat duurzaam gerenoveerde woningen bijzonder populair zijn bij kopers, wat hun marktwaarde dan weer een boost geeft.
Ondanks alle voordelen van duurzaam renoveren zijn er ook enkele uitdagingen. Het gaat immers over aanzienlijke investeringen en zonder kennis of ervaring kan renoveren heel wat bouwstress met zich meebrengen. Bovendien zijn er tal van mogelijkheden: beter isoleren, oude ramen en deuren vervangen, energiezuinige systemen installeren zoals een warmtepomp of zonnepanelen, ventilatie optimaliseren, … Soms is het moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. Dat maakt het niet altijd evident om de juiste prioriteiten te stellen.
Op basis van zijn jarenlange ervaring en vakkennis deelt onze bouwcoach Frank hieronder enkele essentiële tips die je op weg helpen.
TIP 1: bereken de terugverdientijd
Renoveren kost geld. Als je investeert in hoogwaardige isolatie, nieuwe ramen en deuren, zonnepanelen, … hangt daar een serieus kostenplaatje aan vast. Maar vergeet niet dat deze investeringen zich op termijn ook terugbetalen.
Frank’s advies:
“Kijk niet alleen naar de kostprijs van de renovatie op korte termijn maar ook naar wat je bespaart op lange termijn dankzij deze investering. Vaak kan je ook aan gunstige voorwaarden lenen voor een duurzame renovatie en heb je recht op subsidies en belastingvoordelen. Breng dit allemaal in kaart en bereken op basis daarvan de terugverdientijd. Dit helpt je om te bepalen wat je best eerst aanpakt.“
TIP 2: kies voor duurzame materialen
Op vlak van materialen zijn er heel wat mogelijkheden. Kies voor duurzame materialen met een lage milieu-impact zoals gerecycleerd hout, bamboe en natuurlijke isolatiematerialen zoals schapenwol of cellulose.
Frank’s advies:
“Let bij de keuze van bouwmaterialen ook op certificeringen zoals FSC voor hout en Cradle to Cradle voor andere producten.”
TIP 3: vergeet niet te isoleren
Één van de meest effectieve manieren om energie te besparen is de isolatiewaarde van je woning verhogen. Goede isolatie voorkomt warmteverlies en vermindert de behoefte aan verwarming.
Frank’s advies:
“Je kan verschillende zaken in een pand isoleren. Breng eerst alles in kaart en ga vervolgens stap per stap te werk. Je begint best bij het dak, gevolgd door muren, vloeren en ramen.”
TIP 4: zet in op hernieuwbare energie
Door zonnepanelen, een wartepomp of zonneboiler te installeren verklein je jouw afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en maak je jouw woning nog duurzamer.
Zonnepanelen zijn een uitstekende investering om je energieverbruik te verminderen en zelfvoorzienend te worden. Hoewel de initiële kosten hoog kunnen zijn, verdienen ze zichzelf vaak terug door de lagere energierekening en mogelijke subsidies.
Frank’s advies:
“Je kan nog een stap verder gaan door je investeringen aan een slim energiebeheersysteem te koppelen waardoor je de opbrengst van jouw zonnepalen maximaliseert en het zelfverbruik optimaliseert.”
TIP 5: vervang oude installaties
Oude verwarmings- en koelsystemen zijn vaak energievreters. Door deze te vervangen door energiezuinige alternatieven zoals een warmtepomp, zonneboiler of HR-ketel kan je vaak heel wat besparen. Deze systemen verbruiken minder energie en dragen bij aan een lagere CO2-uitstoot.
Frank’s advies:
“Weet dat hier in sommige gevallen premies voorzien zijn door de overheid. Check bij elke verbetering zeker premiezoeker.be”
Laat je bijstaan door onze bouwcoach
Duurzaam renoveren lijkt soms ingewikkeld en complex, maar je staat er niet alleen voor. Onze bouwcoach Frank kan je doorheen elke fase van jouw renovatieproject begeleiden met deskundig advies en praktische ondersteuning. Vanaf het opmaken van een renovatieplan tot en met het kiezen van de meest geschikte duurzame materialen en technologieën. Ook de integrale opvolging van zowel grote als kleine renovatieprojecten behoort tot de mogelijkheden.
Wat kan onze bouwcoach Frank voor jou doen?
Kortom: duurzaam renoveren loont de moeite en kan ook zorgeloos als je goed voorbereid te werk gaat en professionele hulp inschakelt. Bij Saffier Immo kan je hiervoor rekenen op de expertise van onze bouwcoach. Samen bekijken we de mogelijkheden om jouw woning toekomstgericht en op een duurzame manier te renoveren.
Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek omtrent de verschillende mogelijkheden die we aanbieden.
Wil jij ook jouw woning verkopen?
Wij doen gratis een waardebepaling van jouw pand.
Saffier Immo is onderworpen aan de deontologische code van het BIV. Erkend Vastgoedmakelaar- bemiddelaar met BIV 512.837 (België), lid van CIB. Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel”; Meer over ons privacybeleid en officiële coördinaten. BA en Borgstelling: NV AXA Belgium (Polisnr 730.390.160). BTW BE 0788.942.669
Saffier Immo 2024