Een verhuurd pand verkopen. 5 prangende vragen beantwoord door onze vastgoedexpert.
Wat moet je doen wanneer je een verhuurd huis of appartement wenst te verkopen? Ongewijfeld heb je heel wat vragen in verband met wat mag, niet mag, wat moet en waar je moet op letten als verhuurder. Bijvoorbeeld: Heeft de huurder een eerste recht van aankoop? Mag je willekeurig bezoeken doen? Wat zijn de gevolgen voor het huurcontract? Enzovoort… Allemaal terechte aandachtspunten waar je best vooraf bij stilstaat. Als verhuurder heb je immers heel wat verplichtingen maar je hebt ook rechten. Onze vastgoedexperte An schept hieronder duidelijkheid.
1. Moet ik als verhuurder de huurder informeren over mijn verkoopplannen?
In Vlaanderen ben je volgens de wet niet verplicht om de huurder te informeren dat het pand te koop staat. Maar het is wel handig en aangenamer als iedereen op de hoogte is. Bezichtigingen zijn bijvoorbeeld onvermijdelijk en medewerking van de huidige huurder is hiervoor essentieel. In sommige huurcontracten zijn reeds vaste momenten voorzien. Is dat niet het geval dan kan je onderling momenten afspreken. Standaard moet de huurder 2 à 3 keer per week bezichtigingen toelaten.
Ons antwoord: als verhuurder heb je er alle voordeel bij om duidelijk en transparant te zijn naar de huurder van jouw woning of appartement omtrent jouw plannen.
2. Moet ik de huurder de eerste kans geven om de woning te kopen?
Soms denkt een huurder dat hij of zij voorkooprecht heeft, maar meestal is dit niet zo. Alleen wanneer je dit voorkooprecht als eigenaar expliciet hebt toegekend, ben je bij verkoop verplicht om de huidige huurder de eerste kans te geven om het pand te kopen. Als dit niet het geval is, heb je geen enkele verplichting om de huurder als kandidaat-koper voorrang te geven. Zelfs niet als die hetzelfde of een hoger bod doet dan andere kandidaten.
Ons antwoord: als eigenaar kies je zelf aan wie je verkoopt, tenzij je de huidige huurder een voorkooprecht hebt gegeven.
3. Wat zijn na verkoop de gevolgen voor het huidig huurcontract?
Er moet geen nieuw contract opgesteld worden. Het huidige huurcontract wordt simpelweg overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Registratie maakt tegenwoordig geen verschil meer. De koper moet dezelfde opzegtermijnen als de huidige eigenaar (verkoper) respecteren.
Ons antwoord: in principe zijn er geen gevolgen en loopt het huurcontract gewoon verder via de nieuwe eigenaar.
4. Mag ik het huidige huurcontract opzeggen om het pand gemakkelijker te verkopen?
De wet staat slechts enkele situaties toe waarbij je als verhuurder de huurder kunt opzeggen en de verkoop van een pand valt hier niet onder. Ook voor de huurder blijven opzegtermijnen ongewijzigd bij een verkoop.
De nieuwe eigenaar kan vanaf de notariële eigendomsoverdracht echter wel opzeggen volgens de wettelijke termijnen en redenen waarvan ‘eigen gebruik’ de meest gebruikelijke is. In dat geval moet een opzegtermijn van 6 maanden gerespecteerd worden.
Ons antwoord: je moet sowieso de wettelijike opzegtermijnen en regels respecteren en kan een huurcontract niet stopzetten om de woning sneller verkocht te krijgen.
5. Ben ik verplicht om kandidaat-kopers te informeren dat het pand verhuurd is?
Als verkoper moet je kandidaat-kopers inlichten over het feit dat de woning, het appartement, kantoor, … verhuurd is. Zorg dat ze alle details van het huurcontract kennen, zoals de huurprijs, waarborg, eventuele clausules, …. Het is handig en aangewezen om bij verkoop het volledige huurcontract te bezorgen.
Ons antwoord: wettelijk ben je inderdaad verplicht om kandidaat-kopers te informeren over een lopende huurcontract.
Wens je meer info of heb je nood aan deskundig advies en hulp bij de verhuur of verkoop van een pand? Contacteer ons voor een vrijblijvende kennismakingsbabbel.
Wil jij ook jouw woning verkopen?
Wij doen gratis een waardebepaling van jouw pand.
Saffier Immo is onderworpen aan de deontologische code van het BIV. Erkend Vastgoedmakelaar- bemiddelaar met BIV 512.837 (België), lid van CIB. Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel”; Meer over ons privacybeleid en officiële coördinaten. BA en Borgstelling: NV AXA Belgium (Polisnr 730.390.160). BTW BE 0788.942.669
Saffier Immo 2024