Een eigen woning? Alle kosten verbonden aan de aankoop op een rij.
Hou jij rekening met het totale kostenplaatje bij de aankoop van een woning?
Op huizenjacht? Het financiële aspect bij woningaankoop doorgelicht.
De prijs van jouw droomhuis: alle aankoopkosten op een rij.
Welke kosten komen er kijken bij het kopen van een huis?
Wanneer je op huizenjacht gaat is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle kosten die bij deze aankoop komen kijken. De meeste mensen houden rekening met registratierechten en notariskosten, maar bij de aankoop van een pand zijn er ook andere kosten waar je misschien nog geen rekening mee houdt. Heb jij zicht op het totale kostenplaatje?
Onze vastgoedexperte An zet hieronder de belangrijkste kosten op een rij en deelt ook enkele waardevolle weetjes en tips zodat je goed voorbereid de zoektocht kunt aanvatten en niet voor financiële verrassingen komt te staan.
Deze belasting betaal je op het aankoopbedrag van een bestaande woning. In geval van nieuwbouw zijn er geen verkooprechten maar wel BTW (zie volgend punt).
Wist je dat …
… de registratierechten verschillen naargelang de regio? Brussel, Wallonië en Vlaanderen hebben elk hun eigen regelgeving.
Het standaardtarief in Vlaanderen is 12%. Maar aangezien ons kleine land getypeerd wordt door uitzonderingen, is dit ook hier het geval. Positief is dat deze vaak in je voordeel spelen:
An’s advies:
De registratierechten maken een vrij groot aandeel uit van de totale aankoopkost, maar als je in aanmerking komt voor een uitzondering kan deze kost aardig dalen. Zorg dat je hier duidelijk zicht op hebt vooraleer je een bod uitbrengt.
Klik hier voor een opsomming van de verschillende tarieven en voorwaarden.
Bij nieuwbouw worden er geen verkooprechten aangerekend, maar is een BTW-tarief van toepassing. Het BTW-tarief varieert tussen 6% en 21% naargelang de situatie.
Wist je dat …
… er niet altijd op het volledige bedrag BTW wordt aangerekend? Afhankelijk van de situatie is een opsplitsing tussen grond en constructie mogelijk waarbij je BTW betaalt op de constructie en verkooprechten op de grond.
An’s advies:
Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan het financieel slim zijn om gericht op zoek te gaan naar een nieuwbouw aan 6% BTW. Dit is in sommige gevallen immers interessanter dan een bestaande woning aankopen als er 12% registratierechten worden aangerekend.
Als je een onroerend goed aankoopt, komt daar sowieso een bezoek aan de notaris bij kijken. Daarbij wordt de transactie vastgelegd in een notariële akte. Naast het ereloon van de notaris omvatten notariskosten ook rechten op geschriften, BTW, …
Wist je dat …
… er een handige tool bestaat om makkelijk en snel notariskosten te berekenen? Klik hieren test het zelf.
An’s advies:
Doe gerust een beroep op jouw eigen notaris als dat meer gemoedsrust geeft.
Wil je een nieuwe woning kopen nog voordat je huidige woonst is verkocht? Dankzij een overbruggingskrediet sla je de financiële brug. Want om de nieuwe aankoop te kunnen betalen heb je vaak niet alleen een nieuwe lening nodig maar ook de opbrengst van de verkoop van je oude woning. Met een overbruggingskrediet leen je een stuk waardoor je een deel van de opbrengst van je huidige, nog niet verkochte woning nu al kunt gebruiken voor de financiering van je nieuwe woning. Een overbruggingskrediet wordt vaak met een nieuwe hypothecaire lening gecombineerd.
Wist je dat …
… je in zo’n geval ook de hypotheek van jouw oude huis zult moeten opgeven om een nieuwe hypotheek op jouw nieuwe woning te vestigen?
An’s advies:
Een overbruggingskrediet geeft financiële ademruimte. Jij kunt jouw droomhuis kopen voordat iemand anders ermee aan de haal gaat. Tegelijk kan je zolang het overbruggingskrediet loopt, de tijd nemen om een aantrekkelijk bod op je huidige woning af te wachten. Onderhandel ook over de voorwaarden met de bank. Normaal betaal je tijdens de looptijd van dit krediet sowieso alleen intresten en nog geen kapitaal terug maar soms staat de bank toe dat je ook de intresten pas terugbetaalt bij de verkoop van je oude woning.
Lenen kost geld. Er zijn niet enkel de intresten op het ontleende bedrag. In geval van een hypothecair krediet stelt een notaris hiervoor een hypotheekactie op en daar hoort dus ook een kostenplaatje bij.
Wist je dat …
… notariskosten voor de hypothecaire lening niet hetzelfde zijn als de noatariskosten voor het opstellen van de aankoopakte?
An’s advies:
Dit artikel geeft een helder overzicht van deze bijkomende kosten. Laat je niet verrassen en maak altijd een overzichtje van àlle kosten. Als er meerdere panden zijn die je in overweging neemt, kan je ze met dit overzicht ook makkelijker vergelijken.
Vergeet ook de administratiekost niet wanneer je geld bij de bank leent. Daarnaast vraagt de bank meestal een schatting aan van je aangekochte woning waarvan de kosten aan de klant worden aangerekend.
Tot slot is het gebruikelijk om een schuldsaldoverzekering af te sluiten.
Wist je dat …
… een schuldsaldoverzekering niet verplicht is maar wel financiële bescherming biedt zolang een lening loopt en je dit bedrag ofwel in één keer kunt betalen ofwel gespreid?
An’s advies:
Bij overlijden betaalt je verzekeraar dankzij een schuldsaldoverzekering het geleende kapitaal terug waardoor je partner ondanks het persoonlijk verlies toch de woonst kan houden. Afhankelijk van het verzekerd percentage wordt de lening volledig of gedeeltelijk terugbetaald. Het dekkingspercentage kies je zelf en zal gaargelang jouw situatie variëren. Zelfs wanneer je alleen koopt, is een schuldsaldoverzekering geen overbodige luxe met oog op de erfgenamen die dan de woonst erven.
Zoals enkele wettelijke verplichtingen die je na een aankoop moet verwezenlijken:
Wist je dat …
… de overheid ook enkele renovatiepremies geeft? Zo kan je direct een deel van je investering terugkrijgen? Check zeker de website Premiezoeker van de Vlaamse overheid om te zien of je in aanmerking komt.
An’s advies:
Als het financieel haalbaar is, wacht je best niet te lang om je huis energievriendelijk te renoveren. De regels worden immers alleen maar strenger. Ook de energiemarkten zijn vrij volatiel en zo wordt je hier minder afhankelijk van. Sommige zaken kan je zelf aanpakken. Laat je in geval van grote werken wel bijstaan door professionals zoals een architect, aannemer, … Bij Saffier Immo kan je beroep doen op onze bouwcoach Frank voor objectief en professioneel advies. Zo krijg je vooraf duidelijk zicht op het totaalplaatje.
Je merkt het … een hele boterham. Heb je nog wat koudwatervrees en vind je het moeilijk om alles goed in te schatten? Wij staan voor je klaar! Bij Saffier Immo werken onze vastgoedexperte An en onze bouwcoach Frank heel nauw samen zodat je een helder zicht houdt op de situatie en weet waar je aan begint. Op die manier kan je zorgeloos en vol vertrouwen de knoop doorhakken.
Plan gerust een vrijblijvend gesprek voor een kennismaking: contacteer An vandaag nog.
Wil jij ook jouw woning verkopen?
Wij doen gratis een waardebepaling van jouw pand.
Saffier Immo is onderworpen aan de deontologische code van het BIV. Erkend Vastgoedmakelaar- bemiddelaar met BIV 512.837 (België), lid van CIB. Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel”; Meer over ons privacybeleid en officiële coördinaten. BA en Borgstelling: NV AXA Belgium (Polisnr 730.390.160). BTW BE 0788.942.669
Saffier Immo 2024