Als ik kijk hoe een verkoopmakelaar de laatste tijd wordt voorgesteld in de pers, kan ik me inbeelden dat dit een vraag is die top of mind is.
Het klinkt allemaal heel eenvoudig, wat foto’s trekken, tekstje schrijven, publiceren, bezoeken doen en het huis is in no time verkocht. Maar is dat wel echt zo? Is het echt zo eenvoudig als het klinkt en zijn vastgoedmakelaars er enkel om hun zakken te vullen?
In België is het zo dat geen enkele makelaar het beroep mag uitvoeren zonder erkenning van het BIV (beroepsinstituut van vastgoedmakelaars). Een nummer die je niet zomaar krijgt, check dus altijd eerst of de makelaar waar je wil mee werken, wel degelijk een dergelijke erkenning heeft.
Om je nummer te verkrijgen, dien je eerst een aanvraag in om een stage te mogen starten, waarna een competentietest volgt. Na maximaal 3 jaar, wordt deze afgesloten met een schriftelijke en mondelinge bekwaamheidstest. Pas dan ben je officieel erkend.
Maar hier stopt het niet, elke vastgoedmakelaar is verplicht om elk jaar minstens 10 uur (per deelkolom) extra opleiding te volgen. Wetten en regelgevingen wijzigen constant, alleen continue bijscholing kan ervoor zorgen dat er geen flaters begaan worden.
Het BIV is er niet enkel om erkenningen te geven, maar zorgt ook voor de controle op de dagdagelijkse werking. Een erkende vastgoedmakelaar – bemiddelaar zorgt ook voor enkele extra beschermingen. Zo heeft elke makelaar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en is hun derderekening ook wettelijk beschermd.
Maar naast het feit dat een makelaar onderlegd is, is het uiteraard ook belangrijk om te weten wat je van een makelaar mag verwachten.
Een goede voorbereiding en een volledig dossier zorgen ervoor dat er geen nare verrassingen nadien de kop op steken. Naast het EPC zijn er nog heel wat documenten die verplicht aan te vragen zijn. Een makelaar helpt je hierbij en interpreteert alle info. Hoe transparanter je naar een koper kan communiceren hoe beter meestal het bod.
Elke erkende makelaar heeft al enige ervaring in jouw regio en weet dus vrij goed wat de marktwaarde van jouw pand zou moeten zijn, rekening houdend met ligging, grootte, gelijkwaardige verkochte huizen in de buurt, zijn er bijzonderheden, bijvoorbeeld in het bestemmingsplan?’, de staat van onderhoud, …. Belangrijk om je te realiseren: de makelaar doet géén bod op je huis, hij geeft een verwachtte verkoopprijs. Kiezen voor de makelaar die je de hoogste prijs noemt, kan zeer teleurstellend zijn en kan ervoor zorgen dat een verkoopproces veel moeizamer verloopt.
De makelaar zal samen met jou de strategie bepalen, werk je met biedingen, een bezoekmoment, startprijs of vraagprijs, ….
Daarnaast wordt ook de marketing uitgestippeld. Sociale media is uiteraard niet meer weg te denken bij de publiciteit van een pand. Maar enkel erop plaatsen is op dag van vandaag niet meer aan de orde. Wij kiezen ervoor om voor elk pand een marketingplan op maat voor te stellen, elk pand is uniek, zo ook de manier van verkopen.
Minstens 1 keer in de maand word je door de verkoopmakelaar op de hoogte gebracht van het reilen en zeilen van je pand. Ook dit is iets waar elke makelaar zich verplicht dient aan te houden. Het verkopen van je woning is een belangrijke fase in je leven. Het spreekt voor zich dat een nauwe opvolging een must is. Hierbij verkrijg je info over de feedback van de kandidaten, beoordeling van bezoeken, marketingacties, ….
Een goede onderhandeling is heel belangrijk. Meestal spelen er veel emoties bij de ver- of aankoop van een woning, waardoor het handig kan zijn dat iemand met een nuchtere kijk en met objectieve elementen de onderhandeling kan voeren.
Last but not least zal de vastgoed-makelaar een onderhandse verkoopsovereenkomst opmaken. Wat zijn de voorwaarden, welke verplichte elementen moeten er opgenomen worden, over welke termijnen spreken we, …
Kortom een makelaar hoort ervoor te zorgen dat je met minimale stress je woning kan verkopen of om het met de woorden van het BIV te zeggen: als je ziek bent ga je naar de dokter, als je je huis verkoopt dan ga je naar een vastgoedmakelaar.
De makelaar zorgt voor een heel belangrijke adviesrol en zorgt voor perfect opgevolgde verhuur- en verkoopdossiers.
Wil jij ook jouw woning verkopen?
Wij doen gratis een waardebepaling van jouw pand.
Saffier Immo is onderworpen aan de deontologische code van het BIV. Erkend Vastgoedmakelaar- bemiddelaar met BIV 512.837 (België), lid van CIB. Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel”; Meer over ons privacybeleid en officiële coördinaten. BA en Borgstelling: NV AXA Belgium (Polisnr 730.390.160). BTW BE 0788.942.669
Saffier Immo 2025